Начало Здравна медиа Здравни новини Нови смъртни случаи от жълта треска

Нови смъртни случаи от жълта треска

Нови смъртни случаи от жълта треска - изображение

Едно от огнищата на вирусното заболяване сред маймуните в Бразилия се е влошило и разпространило, а 10 пътници са заразени с вируса, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) в САЩ. Четирима от тях са починали - двама граждани на Чили, един на Швейцария и един на Германия. Никой от пътуващите не е имал поставена ваксина, въпреки предупрежденията на федералните здравни служители, че всеки, който планира да посети Бразилия, е редно да си постави ваксина срещу жълта треска.

Най-малко трима от заразените пътници по всяка вероятност са хванали вируса при посещение на Илха Гранде, популярна островна туристическа дестинация, в близост до Рио де Жанейро.

CDC предупреди за наличието на жълта треска в Бразилия преди повече от година. Сега обаче разпространението на заразата е по-мащабно отпреди и засяга области, в които огнища на заболяването не са били установявани. Същевременно броят на горещите точки, където се предава жълта треска продължава да нараства.

От CDC предупреждават че ваксините, които предпазват от заболяването и са произведени в САЩ, не са налице. Федералното правителство е внесло френска ваксина, но тя може да бъде трудна за намиране. Препоръката към пътуващите е да открият нужния медикамент в сайта на агенцията.

"Знаем, че това е и ще продължи да бъде неудобно за някои пътници, но хората, които планират да пътуват до Бразилия, трябва да отделят време, за да намерят ваксините и да се инжектират, преди да тръгнат", заяви пред репортери Марти Цетрон, директор на Отдела за глобална миграция и карантина към Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

По данни на Световната здравна организация от миналия юли в Бразилия са потвърдени 409 случая на заболяването, а 118 души са починали.

Жълтата треска е сходна с вирусите на Денга и Зика, но е много по-смъртоносна. Подобно на другите две заболявания и това се пренася от комари. Повечето хора дори не разбират, че са заразени поради симптоматика, сходна с тази на обикновен грип. До 15% от заразените развиват сериозна форма на заболяването, а 60% от тези, при които то се изостри, умират.

По данни на CDC 2,2 милиона души пътуват от Бразилия до САЩ всяка година. Агенцията
предупреждава лекарите и клиниките в страната да правят изследвания за жълта треска, при всяка вирусна инфекция на пациентите, които скоро са пътували до южноамериканската дестинация.

Въпреки малката възможност пътуващите да носят жълта треска в САЩ, опасенията на CDC са, че вирусът може да се разпространява и от човек на комар. Въпреки този факт, обаче, рискът заболяването да придобие сериозни размери в САЩ е минимален. Последният случай на разпространение на вируса в страната е отчетен преди повече от век.

Това е така, защото въпреки че части от южната част на САЩ са дом на комари от вида Aedes, които могат да разпространяват жълта треска, шансовете някой, който се завръща от пътуване в Южна Америка да предаде вируса при ухапване от насекомото са ниски.

CDC твърди, че този факт вече е потвърден веднъж при опасенията от разпространения на Зика в страната. Въпреки хилядите хора, които носят вируса в САЩ, предизвикван от същия комар, местната трансмисия се ограничава до отделни, малки райони в Южен Тексас и Маями.

В Бразилия, обаче, рискът значително се повишава. Комарите са много по-често срещани там, а вирусът циркулира и сред маймуните в горите.

"Маймуните умират в парковете и залесените площи точно в покрайнините на град Сао Пауло. Няма да е никак трудно да попаднете в област, където предаването на вируса е свързано с горите - ето защо аз не бих искал да пътувам до тази дестинация без ваксина", обясни Сетрон.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: nbcnews.com
Снимка: passporthealthusa.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпортЛайфстайлЛюбопитно