Начало Здравна медиа Здравни новини Нов ефективен метод за лечение на рака на простатата в начален стадий разработиха хирурзи

Нов ефективен метод за лечение на рака на простатата в начален стадий разработиха хирурзи

Нов ефективен метод за лечение на рака на простатата в начален стадий разработиха хирурзи - изображение

Нов ефективен метод за лечение на рака на простатата в начален стадий разработиха хирурзи. Характерното при новия метод е, че използва лазер и препарат, създаден от дълбоководни бактерии.

Новата технология вече е тествана върху 413 мъже, като при почти половината следите от рака са изчезнали напълно, информират учените в своя статия, публикувана в списание "Lancet Oncology". Лекарите подчертават, че новият метод няма странични ефекти, за разлика от традиционните хирургия и лъчева терапия.

Препаратът е на основата на бактерии, обитаващи морското дъно при почти пълна тъмнина. Лазерът се насочва към карцинома и когато върху бактериите попадне светлина, те се активизират и убиват туморните клетки, но без да вредят на простатата.

Учените обаче уточняват, че новият метод може да се прилага само в ранни стадии на заболяването.

Тестове на новата технология вече се провеждат и в Европа.

Данни от британската статистика показват, че всяка година от рак на простатата заболяват около 46 хиляди британци, около 11 хиляди от тях умират от болестта.

Снимка: Вместе против рака

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Здравни съветиЛюбопитноНовиниЛеченияЗдравни проблемиБотаникаМедицински изследванияАлтернативна медицина