Начало Здравна медиа Здравни новини Нов метод за откриване на рак на простата

Нов метод за откриване на рак на простата

Нов метод за откриване на рак на простата - изображение

В ранен стадий на откритие, ракът е лечим.

Традиционно за ранна диагностика на рак на простата се прилага кръвен тест. При високи нива на простатен специфичен антиген (PSA) в кръвта предстои биопсия за наличието на ракови клетки в простатната жлеза. Според откритието им се прави характеристика на рака, размер, агресия, разположение и се назначава нужното лечение.

Нов метод за ранна диагностика на рак на простата е технологията MR-TRUS Fusion. Това е интелигентна биопсия с изключителна прецизност и точност на откриване на рак на простата. Посредством специален софтуер се обработват изображенията на магнитния резонанс (MR) и се комбинират с изображенията от трансректална ехография (TRUS) в реално време. Двете изображения се наслагват едно върху друго и създават триизмерна карта. Чрез роботизирана ръка се насочва иглата за биопсия към маркирани места. Методът MR-TRUS Fusion успешно открива огнищата на рак на простатата и взима биопсия от тях с точност до милиметър.

MR-TRUS Fusion е изключително надеждна технология при откриването на рак на простата, особено при пациенти с високо ниво на PSA, както и при туморни образования, които не са били открити при повтарящи се биопсии на простата. Точността и скоростта на диагностика с тази технология дава 95% точност, за разлика с конвенционалната биопсия, която регистрира резултати до 70 -75% точност.

При стандартния метод за диагностика често се увеличава риска от септични усложнения и инфекции. В повечето случаи се налага повторна биопсия. С технологията MR-TRUS Fusion се взимат по-малък брой проби и възможността за инфекции е значително по-ниска.

Специалистите препоръчват редовни профилактични прегледи, защото ранната диагностика и навременното лечение може да спаси човешкия живот.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Huffington Post UK

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиЛеченияЗдравни проблемиБотаникаМедицински изследванияАлтернативна медицина