Начало Здравна медиа Здравни новини Няма да има лимити за ин витро процедурите

Няма да има лимити за ин витро процедурите

Няма да има лимити за ин витро процедурите - изображение

След заседание на Министерския съвет премиерът обяви, че правителството ще финансира ин витро процедури, без да поставя ограничение за броя им, съобщава Нова телевизия. Лекарите ще подхождат индивидуално при всеки случай и ще преценяват колко пъти една жена може да се подложи на метода.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че за 2016 г. са били отделени 12 милиона лева за политики, касаещи асистираната репродукция. Сега правителството осигури необходимите средства за всички ин витро процедури чрез изменение на постановлението за изпълнение на държавния бюджет. За тази година не е посочена сума, за следващата също ще се действа на този принцип, но ще има гарантиран ресурс.

Д-р Георги Стаменов, който е известен специалист в този вид оплождане, казва, че от гилдията предложили на кабинета вместо 3 да се поемат от държавата 4 опита. Друга тяхна идея е Фондът за асистирана репродукция да одобрява кандидатите за финансова помощ по-бързо, в рамките на 5-6 месеца да разглежда документите им и да ги придвижва.

Фондът ще може да включи в дейността си и реимбурсирането на замразени яйцеклетки и ембриони при пациенти с онкологични заболявания. Това ще е шанс за тях да имат потомство , след като болестта е отнела тази им възможност.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: vevesti.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛюбопитноИсторияСоциални грижиЗаведенияСпециалистиНормативни актовеАлтернативна медицина