Начало Здравна медиа Здравни новини Няма да променят сроковете на издаване на ТЕЛК-овете

Няма да променят сроковете на издаване на ТЕЛК-овете

Няма да променят сроковете на издаване на ТЕЛК-овете - изображение

Въпреки промените, които се подготвят в Наредбата за медицинската експертиза, няма да има изменение в периода на валидност на експертните решения, които се издават от ТЕЛК. В зависимост от заболяването и процентът инвалидност, болните ще се явяват за препотвърждаване пак между 1 и 3 години. Този срок ще се отнася за всички видове ТЕЛК и инвалидност. Тези, които са освидетелствани със 100% неработоспособност, също ще трябва да се явяват за презаверка. Когато човек има многобройни увреждания, но по основното заболяване комисията не може да отсъди 100% инвалидност, тогава ще се дава съвкупен процент неработоспособност.

През ноември 2016 г. поставянето на валидност на експертните решения беше отменено заради липсата на мотивировка към Наредбата. Затова в новия документ ще бъдат изложени подробни аргументи за препотвърждаването на ТЕЛК-овете.

Според министъра на здравеопазването Илко Семерджиев 3-годишният период е достатъчен за преосвидетелстване, защото сега много по-бързо напредва медицинската наука и проучванията на заболяванията са на по-високо ниво на развитие. Напълно възможно е през този срок технологиите в медицината да подобрят условията на живот на инвалидите по неговите думи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: oncobg.info

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Социални грижиНовиниЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлСпециалистиАнкети