Начало Здравна медиа Здравни новини Обсъдиха промените в наредбата за медицинската експертиза

Обсъдиха промените в наредбата за медицинската експертиза

Обсъдиха промените в наредбата за медицинската експертиза - изображение

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в наредбата за медицинската експертиза. Основната цел е да бъде отстранена възможността оценката при определянето на вида и степента на увреждане да бъде субективна. Според предложенията вече ще може да се откриват ТЕЛК –комисии и в малки населени места. В тях ще работят и практикуващите лекари и няма да е задължително да са на пълен работен ден и с трудов договор. От здравното министерство се надяват, че по този начин ще направят комисиите много по-гъвкави и ще решат проблема с липсата на кадри.

Ако промените бъдат одобрени се очаква произнасянето да е предимно по документи и едва ако е наложително да се осъществява преглед или да се изискват допълнителни изследвания и консултации. Ще отпадне и условието застрахователите да имат право да изискват освидетелстване.

Премахва се диапазона при оценката на конкретно заболяване, а комисиите ще се произнасят и за помощните средства и изделия.

И докато двата синдиката приеха идеите за промени като президентът на „Подкрепа“ Димитър Манолов поиска да продължи плащането на вече издадените решения, то три от общо четирите организации на работодателите се обявиха против. Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал тези промени насърчават здрави хора да се пенсионират по инвалидност и да получават както пенсия, така и заплата, а това със сигурност не води до справедливост.

В същото време д-р Боряна Холевич от ТЕЛК в столицата заяви, че ако наредбата бъде приета в този вид, то 200 000 души ще отпаднат от системата, а другите ще минат в по-долна група. Един от спорните моменти, според нея, е, че сега за изчисляването на крайния процент ще се използва само най-тежкото заболяване, а не и останалите. Това ще бъде особено тежък удар за хората, които са с тежки множествени увреждания. Д-р Холевич изрази притеснение и около предложението да се освидетелства само по документи, аргументирайки се с това, че един вид увреждане протича по различен начин за всеки отделен човек.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: bnr.bg
Снимка: dnes.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСпециалистиАнкетиНормативни актовеЛюбопитноСнимкиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиФизиологияСпортИсторияЛечения