Начало Здравна медиа Здравни новини Общинската болница в Белоградчик застрашена от затваряне

Общинската болница в Белоградчик застрашена от затваряне

Общинската болница в Белоградчик застрашена от затваряне - изображение

Има реална опасност болницата в Белоградчик да обяви фалит и да затвори врати. Причината са дългове от 800 000 лв., от които 500 000 са към доставчици, а останалата сума са задължения за заплати.

Лекарите и медицинските сестри са в готовност да подадат молби за напускане всеки момент. Те не са взимали своите възнаграждения от 1,5 г., като през това време са получавали по 300-400 лв. аванс.

Тъй като общинското лечебно заведение се намира в пограничен район и обхваща населени места, които са далеч от областния град, служители и пациенти настояват държавата да вземе отношение и да помогне за спасяването на болницата. В понеделник е организирана среща с представители на НЗОК и РЗИ.

За момента лечебното заведение спира да приема пациенти, докато не се реши съдбата му. Затруднението в изплащането на заплатите се дължи на недостига на средства по клинични пътеки, а към това прокуристът Лилия Трифонова добавя и много малкия брой на пациентите, заради което от болницата не успяват да достигнат лимита, отпуснат от Здравната каса.

Кметът на Белоградчик Борис Николов твърди, че от общинското ръководство са направили всичко, за да не затвори врати здравното заведение. То разполага с модерно оборудване, а сградата е санирана. Ако болницата бъде затворена, жителите на 4 общини остават без медицинска помощ. Лошото е, че някои от населените места са отдалечени на 70-80 км от областното лечебно заведение във Видин.

Има много възрастни хора, които са сами, с тежки заболявания като инсулти, инфаркти и трудно се движат. За тях ще е непосилно да пътуват толкова километри. На други ще им е много трудно от финансова гледна точка да ходят на лекар в областния град.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиСоциални грижиЛайфстайлИсторияЗаведенияНормативни актовеСнимкиИнтервютаОрганизацииЛюбопитноКомпании и организацииЗдравни съветиКлинични пътекиАптекиЛечения