Начало Здравна медиа Здравни новини Общинските болници отново се готвят за протести

Общинските болници отново се готвят за протести

Общинските болници отново се готвят за протести - изображение

Представители на общинските болници обмислят протести и по-радикални действия и в момента се организират подписки. Това съобщи председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Няма никаква промяна след последното гражданско недоволство на лекарите и служителите от лечебните заведения в по-малките градове. Тогава исканията им бяха държавата да отпусне още 30 млн. лв., да има промени в медицинските стандарти и да се повишат цените на клиничните пътеки.

Д-р Тотев предупреждава, че е вероятно на места да бъдат блокирани основни пътни артерии. По негови думи досега ситуацията е можела да се контролира благодарение на обещанията, които са получавали общинските болници, но вече положението излиза от контрол. „Населението на съответните региони и колегите там ще решат какво да се прави“, добави още председателят.

От сдружението искат да се срещнат с президента и с наши евродепутати. Д-р Тотев смята, че е възможно новият модел на финансиране, който здравният министър иска да въведе, да не бъде дочакан от някои общински болници.

Специалистите недоволстват, че медицинските стандарти, които съдът отмени, са публикувани за обществено обсъждане в стария си вид. Ще се стигне до ново обжалване, ако те бъдат приети пак. Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването Стойчо Кацаров заявява, че те унищожават общинската здравна система и че в тях има количествени изисквания и служат за политически натиск, отколкото да допринасят с критерии за качество.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: bnt.bg
Снимка: indianexpress.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКомпании и организацииИнтервютаКлинични пътекиЗдравни съветиАптекиЛеченияАнкети