Начало Здравна медиа Здравни новини Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв.

Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв.

Общинските и областните болници ще получат допълнително 30 млн. лв. - изображение

През тази година общинските болници ще получат допълнителни 18 млн. лв., а областните – 12 млн. лв. над предвидените. Правителството ще ги осигури чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет. Лечебните заведения общо ще разполагат с 66 млн. лв. допълнителен ресурс, който се явява увеличението над базовите бюджети на Министерството на здравеопазването и на НЗОК за 2018 г., гласувано от парламента. От 66-те милиона 28 млн. са за общинските болници, а 38 млн. лв. – за областните.

Допълнителните средства ще позволят повишаването на заплатите на работещите в двата вида лечебни заведения, твърди министър Кирил Ананиев. За общинските болници то ще е от порядъка на 25-40%, а за областните между 10-15%, защото те имат по-голям капацитет и по-добре усвояват по линия на здравната каса.

Здравният министър заяви още, че ще бъдат осигурени средства и за нормалната работа на онези общински лечебни заведения, които извършват дейности по оказването на неотложна и спешна помощ в труднодостъпни места и в села или градове, в които няма други болници. По тази причина те получават недостатъчни приходи заради обслужването на малобройното население и затова се нуждаят от допълнителен ресурс.

По повод решението на правителството за отпускането на допълнително финансиране на общинските и областните лечебни заведения председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев коментира, че всички са удовлетворени и е постигнато нещо, което не е вярвал, че ще се случи.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: mh.government.bg
Снимка: bnr.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Новини