Начало Здравна медиа Здравни новини Общинската болница в Дупница с 500 000 лева заем за стабилизиране на състоянието си

Общинската болница в Дупница с 500 000 лева заем за стабилизиране на състоянието си

Общинската болница в Дупница с 500 000 лева заем за стабилизиране на състоянието си - изображение

МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Дупница получи 500 000 лева - половината от искания заем, за стабилизиране на финансовото и състояние. С част от средствата вече са разплатени най-неотложните разходи на здравното заведение.

С парите МБАЛ „Свети Иван Рилкси“ е изплатила задълженията си към доставчиците на лекарства и услуги, които внасяха заплаха в стабилността на болницата. Тези средства са малко над 400 000 хиляди лева.

Разплатени са и задълженията с основните кредитори.

Първата година се води гратисен период и се заплаща само лихвата в размер на 1800 лева. След това се изплаща главницата и лихвата по договора в размер на 5500 лева месечно“, обясни зам.-кметът на Община Дупница Олга Китанова.

Поради тежкото състояние на болницата се наложи Община Дупница да стане гарант на болницата. От общината обаче са притеснени, че е възможно лечебното заведение да не може да се справи с погасителния план към банката и до края на 2017 година да се стигне до нова финансова криза.

Здравното заведение е започнало оздравителна процедура по излизане на свободния пазар за електроенергия. Това ще позволи да се намалят разходите за ток с около 15%. От здравното заведения поясниха още, че персоналът в болницата е оптимизиран и обслужва всички 11 отделения и пациенти.

Въпреки кризата на лечебното заведение обаче, пациенти са категорични, че в болницата работят едни от най-добрите специалисти.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: modernihojeni.cz

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниАнкетиЗаведенияСпорт и туризъмОбразованиеОрганизацииСпециалистиАптекиИсторияНормативни актовеЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИнтервютаКомпании и организацииКлинични пътекиЗдравни съветиСоциални грижиЛечения