Начало Здравна медиа Здравни новини Общият брой на жените, прегледани с мобилния ехограф в област Пазарджик, е 600

Общият брой на жените, прегледани с мобилния ехограф в област Пазарджик, е 600

Общият брой на жените, прегледани с мобилния ехограф в област Пазарджик, е 600 - изображение

Общият брой на жените, прегледани с мобилния ехограф, който обикаля селища в област Пазарджик, е 600. Прегледите са част от кампанията за профилактика на рака на гърдата, организиран от Сдружение "Онкоболни и приятели".

По данни на Сдружението на две от пациентките е открит рак на гърдата, седем са насочени за допълнителни изследвания, а на някои от допълнително диагностицираните са открити няколко фиброаденома и кисти в гърдите.

Досега ехографът е бил в общо 19 селища от региона, както и в цехове и предприятия. Предстоят още профилактични прегледи в различни общини по график.

"Целта на нашата акция е да бъде скъсено разстоянието между лекар и пациент. Готови сме да се отзовем навсякъде, където ни поканят", заявяват организаторите.

Медицинският апарат е дарен на Националното сдружение на жени с онкологични заболявания и техните съмишленици от Министерството на Здравеопазването.

Прегледите са на цена 10 лева, стойността е значително по-ниска от тази в здравните заведения, в които за мамография се плаща 25 лева. Процедурата не се поема от НЗОК.

Всяка година 3500 жени в България заболяват от рак на гърдата. В над 90 процента от случаите заболяването е напълно лечимо, ако бъде открито навреме.

Смразяващата прогноза на лекарите, съобщена по време на Световния конгрес за борба с рака, е, че през 2030 г. ракът може да започне да убива в световен мащаб по 5,5 милиона жени годишно. Специалистите апелираха към повече усилия в превенцията и разяснителните кампании, за да се пребори този бич, който по последни данни е отговорен за смъртта на 3,5 милиона жени по света.

Снимка: gq-magazine.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияЗдравни съветиЗдравни проблемиМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаЛечения