Начало Здравна медиа Здравни новини Онкоболницата в Благоевград е пред фалит

Онкоболницата в Благоевград е пред фалит

Онкоболницата в Благоевград е пред фалит - изображение

Единствената специализирана болница за онкологични заболявания за Югозападна, намираща се в Благоевград, е пред фалит и има вероятност до края на годината да преустанови работа, алармираха от здравното заведение. Това ще остави хиляди пациенти без лечение, предаде Дарик.

Основната причина е тежкото финансово състояние и наложените лимити от здравната каса обясни хирургът д-р Владимир Таковски.

За хирургичното отделение към момента има наложен лимит от 15 000 лева от здравната каса. Наложен е лимит и на отделението по химиотерапия и лъчетерапия, което изключителна глупост“, категоричен е д-р Таковски.

Друг основен проблем е редовното текучество на кадри – медицински сестри и лекари. Ако този процес не се преустанови, болницата няма да може да покрие минималните изисквания за здравен персонал. Това от друга страна ще е причина следващата година здравното заведение да не може да сключи договор с касата.

На последната сесия на общинския съвет в Благоевград на онкологията бяха отпуснати 160 000 лева от общинския бюджет. Тази финансова помощ беше наложителна и спешна, понеже доставчик на лекарства бе блокирал сметките на лечебното заведение.

Предприетите действия обаче са временна мярка. Ако не се преразгледат отношенията към онкозаведението, то хиляди пациенти от Благоевградска и Кюстендилска област ще останат без лечение, предупреждава д-р Владимир Таковски.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: DarikNews5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияЗаведенияЛайфстайлНаправления в медицинатаЛюбопитноСпециалистиНаучни публикацииВидеоОрганизацииНормативни актовеКлинични пътекиМедицински изследванияАлтернативна медицинаПрезентацииСнимкиИнтервютаКомпании и организацииСоциални грижиЗдравни съветиАптекиЛеченияАнкети