Начало Здравна медиа Здравни новини Онкоболни не могат да получат помощите си заради върнати решения на ТЕЛК

Онкоболни не могат да получат помощите си заради върнати решения на ТЕЛК

Онкоболни не могат да получат помощите си заради върнати решения на ТЕЛК - изображение

Стотици онкоболни са поставени в патово положение заради прехвърлянето на топката между институциите по въпроса с решенията на Териториално експертните лекарски комисии (ТЕЛК). От една страна, от НОИ не признават издадените след 19 май оценки и ги връщат за преразглеждане. От друга страна, от ТЕЛК не могат да анулират решенията си, защото нямат правно основание за това и спазват новата стара наредба.

Татяна Виделова споделя пред БНТ, че на 23 май се явява пред комисия и й дават 53% нетрудоспособност. Но на 19 юни получава писмо, с което я уведомяват, че решението се връща за преразглеждане, защото процентите, вписани в него, са издадени без работеща методика. И започва едно препращане от ТЕЛК към НОИ, от НОИ към РЗИ, от РЗИ към ТЕЛ.

Това е само един от примерите каква е ситуацията. Доц. Манаси Николов, ръководител на „Медицинска експертиза – ТЕЛК“, СБАЛО, заявява, че срокът, за който ще се връщат оценките, е един месец. По негови думи от комисиите не виждат основание да прегледат наново решенията си, тъй като влезе в сила същата наредба, която е действала и преди, като промяната е само в прилагането на мотиви защо е необходимо преосвидетелстване на всеки три години в някои случаи.

По тази причина специалистите от ТЕЛК смятат, че са изпълнили изискванията на Министерството на здравеопазването и издадените оценки на нетрудоспособните граждани преди отмяната и след отмяната на наредбата не би трябвало да имат различна законосъобразност. Още повече, че от здравното ведомство обясняваха, че няма проблем комисиите да издават решения, стига те да са мотивирани и по медицинските критерии, постановени в наредбата.

И тук се получава разминаването, тъй като юристите на НОИ явно не признават тези обяснения, защото според тях щом има отмяна на методика от съда, значи тя не е действаща. Затова връщат решенията за преразглеждане. При условие, че в нормативния документ няма нови регламенти, по които да се извършва определянето на трудоспособността на пациентите, няма как да настъпят корекции в издадените решения. И така кръгът се затваря.

Но в същото време хората не получават пенсиите си повече от месец, придобивките, здравни осигуровки. И всичко е на техен гръб заради липсата на комуникация между институциите и на адекватни решения.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cmestatic.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиПсихологияСнимкиСпециалистиСпортБотаникаАнкетиНормативни актовеОрганизацииИнтервютаЛеченияОбразование