Начало Здравна медиа Здравни новини Организират безплатни прегледи за диабет пред Царица Йоанна - ИСУЛ

Организират безплатни прегледи за диабет пред Царица Йоанна - ИСУЛ

Организират безплатни прегледи за диабет пред Царица Йоанна - ИСУЛ - изображение

Лекари ендокринолози от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – София ще преглеждат безплатно за диабет и ще правят изследвания за кръвна захар, липиден профил и кръвно налягане на 17 октомври. Началото ще бъде в 10 ч. в градинката пред лечебното заведение.

На всички желаещи да проверят своето здравословно състояние ще бъдат измерени и теглото и обиколката на талията. Безплатните прегледи са организирани от Българската диабетна асоциация с помощта на Зона Фарма и са част от инициативата „Заедно за превенция на диабета“.

В откриването на кампанията ще участва акад. проф. д-р Ивона Даскалова, която е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА и начело на Българската диабетна асоциация. Другият гост е доц. д-р Даниела Попова, която ръководи Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диетика в ИСУЛ.

Желанието на специалистите е да дадат изчерпателна и актуална информация за превенцията и профилактиката на метаболитния синдром. Той е основната предпоставка за развитието на диабет тип 2 и на сърдечносъдови заболявания.

Статистиката сочи, че в България 400 000 души са диагностицирани с диабет тип 2, страдащите от затлъстяване са 1 250 000, а имащите наднормено тегло са 3 100 000 души. Прогнозите са през 2030 г. диабетно болните да са между 11% и 14%.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: healthline.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиИсторияЛюбопитноСнимкиНормативни актовеХранене при...ПатологияЛайфстайлИнтервютаВидеоАнкетиХрани и ястияДиетиТестовеСпортЛеченияОрганизацииБотаникаЗаведенияИзследванияАлт. медицинаКлинични пътекиЗдравни проблемиСпециалистиПсихологияПроизводители