Начало Здравна медиа Здравни новини Организира се скрининг за туберкулоза в пловдивската УМБАЛ Св. Георги

Организира се скрининг за туберкулоза в пловдивската УМБАЛ Св. Георги

Организира се скрининг за туберкулоза в пловдивската УМБАЛ Св. Георги - изображение

Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив обявява Седмица на отворените врати, през която ще проведе скрининг за туберкулоза. В периода от 11 до 15 септември ще се извършват безплатни медицински консултации, като на пациентите със съмнителни резултати ще бъдат направени допълнителни изследвания.

Приемът на желаещите да се прегледат ще бъде от 8 до 13 часа и ще се осъществява в Отделението по фтизиатрия на бул. „Пещерско шосе“ 66А. Допълнителна информация може да се получи на тел. 032 602 770.

Подобни кампании се провеждат четири пъти в годината и по-голямо внимание се насочва към латентната туберкулоза, защото тя няма изявени симптоми. Опасното при този вид заболяване е, че липсват микробиологични, клинични и рентгенологични признаци за активна туберкулоза, обяснява д-р Веселин Давчев, началник на отделението в пловдивската болница. Хората с латентна форма не са носители на заразата, но са постоянни резервоари на инфекцията. В даден момент могат да развият активната форма на болестта и да станат неин източник.

Кампаниите Седмица на отворените врати доказаха ефикасността си по отношение на откриването на туберкулозно болни и навременното вземане на мерки за прием в лечебно заведение, лечение и прекъсване на веригата на предаване на инфекцията.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛеченияИзследванияИсторияДиетиСнимкиВидеоЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаТестовеБотаникаЗаведенияСоциални грижи