Начало Здравна медиа Здравни новини Осем водоизточника във Велинградско вече не са опасни, един остава под забрана

Осем водоизточника във Велинградско вече не са опасни, един остава под забрана

Осем водоизточника във Велинградско вече не са опасни, един остава под забрана - изображение

Осем от девет водоизточника във Велинградско вече са годни да подават питейна вода, след като излязоха окончателните резултати от анализа на пробите за наличие на уран. Само един продължава да не отговаря на необходимите норми за обща алфа активност и естествен уран. Това е каптаж „Легоринец“, от който част от кв. „Чепино“ черпи вода.

Със заповед на директора на РЗИ – Пазарджик д-р Фани Петрова се възстановява ползването на питейна вода от водоизточниците, които захранват селата Грашево, Мечо корито, Юндола, Света Петка и Пашово, както и от каптаж „Клептуза“, подаващ вода на кв. „Лъджене“ и останалата част от кв. „Чепино“ във Велинград.

През април излезе информация, че в питейната вода в града и някои околни села са завишени стойностите на естествен уран. Взеха се проби, които бяха анализирани от Националния център по радиобиология и радиационна защита в София.

Окончателните резултати от изследването на пробите, иззети от водоизточниците, които снабдяват Първомай и съседните села, също показват липса на уран. Това са последните проби, които здравните инспектори са предали за анализ в Националния център преди 20 дни.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: hi-techplumbingandair.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияОрганизацииМедицински изследванияОбразованиеСпорт и туризъмЗаведенияСпециалистиАптекиЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиХранене при...ВидеоЛайфстайлСнимкиФизиологияСпортДиетиРецептиАлтернативна медицинаНормативни актовеБотаникаПроизводителиЛечения