Начало Здравна медиа Здравни новини Остеопения заплашва половината от изследвалите се в Търговище

Остеопения заплашва половината от изследвалите се в Търговище

Остеопения заплашва половината от изследвалите се в Търговище - изображение
  Според изследване на Международната фондация по остеопороза, в Европейския съюз на всеки 30 секунди има случай на счупване на кост в резултат от лоша костна плътност. По данни на Световната здравна организация начинът на живот и прогресивното остаряване на населението на планетата. са причина остеопорозата да е на трето място по мащаби на разпространение след сърдечно-съдовите и онкологични заболявания. Тя е рожба на 20-ти век и се свързва с обездвижването, небалансираното и нездравословно хранене, тютюнопушенето, злоупотребата с кафе и алкохол, замърсената атмосфера, затрудняваща проникването на слънчевите лъчи до земната повърхност.

  Остеопорозата е заболяване, при което намалява плътността и качеството на костта. Повишен е рискът от счупвания, водещи до инвалидност, влошено качество на живот, а понякога и до фатален край. Лечението е продължително и скъпо. В тази връзка профилактиката е изключително важна, достъпна и много по-евтина.

  През периода април - септември на територията на област Търговище се проведе кампания за определяне на личния риск от остеопороза от Асоциация „Жени без остеопороза -21", съвместно с РЗИ. Кампанията включваше определяне на рисковите фактори чрез попълване на Едноминутен тест за оценка на риска от остеопороза и скринингово измерване на костна плътност. "Обобщените данни от проведените изследвания в Търговище показват, че повече от половината изследвани лица /50,6%/ са с риск от остеопения, а 7,9% - с риск от остеопороза. В Антоново от 17 души - 5 са с риск от остеопения и 1 с риск от остеопороза, а в Попово от 13 души - 8 с риск от остеопения и 1 - с риск от остеопороза. Средната възраст на изследвалите се лица за Търговище е 52,4г., за Антоново - 49,8г., а за Попово - 58,1г.

  Гражданите, чиито резултати от изследването показаха отклонение, получаваха консултация по отношение на хранителния, двигателния и лечебния си режим и бяха насочени за наблюдение към съответните специалисти", съобщи д-р Мариян Кючуков - зам. директор на РЗИ - Търговище.

  Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата Инспекцията в областния град, съвместно с Асоциация „Жени без остеопороза - 21", организира на 26 октомври и на 30 ноември в залата на РЗИ измерване на костна плътност под мотото „Проверявай ежегодно риска си от остеопороза".

За Framar.bg:

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА