Начало Здравна медиа Здравни новини Осъдиха Здравното министерство за дискриминация

Осъдиха Здравното министерство за дискриминация

Осъдиха Здравното министерство за дискриминация - изображение

Министерството на здравеопазването бе осъдено да заплати сумата от 300 лева заради това, че дискриминира пациентите с тумори на хипофизната жлеза. Върховният административен съд изцяло прие становище на Комисията за защита от дискриминация, според което здравната институция лишава въпросните пациенти от висококачествено лечение.

"Министърът на здравеопазването се задължава да заплати сумата на организацията, представляваща тези болни. С тези средства пациентите ще закупят уред, наречен веноскоп, необходим за нуждите им", информират от Асоциация "Хипофиза", цитирани от Дарик.

От организацията припомнят, че през 2014 г. Комисията за защита от дискриминация се е произнесла с решение, че Здравното министерство и НЗОК системно не отчитат недофинансирането на клиничните пътеки, по които се лекуват пациентите с тумор на хипофизата, не отчитат и лошите условия на труд в тази сфера, както и повишаващата се заболеваемост на хипофизната жлеза, с което дискриминират пациентите с това заболяване.

В България с тумори на хипофизата живеят около 3500 души, като 700 от тях имат нужда от високоспециализирано лъчелечение и радиохирургия.

Снимка: Novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСпортОрганизацииИсторияИнтервютаСнимкиАнкети