Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязаха Европейската седмица на биотехнологиите в УМБАЛ Александровска

Отбелязаха Европейската седмица на биотехнологиите в УМБАЛ Александровска

Отбелязаха Европейската седмица на биотехнологиите в УМБАЛ Александровска - изображение

В София беше открита Европейската седмица на биотехнологиите, която ще продължи до 1 октомври. Тя за първи път се отбелязва в страната ни и неин организатор е AMGEN България, представител на най-голямата независима компания в света, работеща в тази сфера. Домакин на събитието беше УМБАЛ „Александровска“.

За първи път честването на Европейската седмица на биотехнологиите е през 2013 г. Тогава се отбелязва и 60-годишнината от откриването на ДНК молекулата, която променя тогавашните представи за устройството на живите организми и изобщо хода на науката.

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България, открои няколко важни постижения, които са станали благодарение на развитието на биотехнологиите и тяхното значение за човешкия живот. Тя допълни, че днес са налице над 400 биотехнологични лекарствени продукта, които се използват при над 200 заболявания, дори толкова сериозни като болест на Алцхаймер, ракови, сърдечни, диабет и много други.

Домакините от УМБАЛ „Александровска“ демонстрираха биотехнологични процеси, които всеки ден специалистите в лабораторията на болницата извършват. Така те показаха какво е тяхното приложение в съвременния живот и защо е необходимо тази сфера да се развива.

Проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към лечебното заведение, коментира, че биотехнологиите са приоритет за ЕС и много се инвестира в тях. Прогресът в тази област доведе до по-лесно откриването на най-подходящия донор при трансплантациите благодарение на секвенирането, развиха се клетъчните терапии. Определянето на генома на ДНК и РНК спомогна за създаването на нови начини за лечение на вирусните заболявания и позволи навлизането на персонализираните терапии, добави още проф. Наумова.

В Детски научен център „Музейко“ ще има занимания с деца и ученици, разкриващи интересния свят на биотехнологиите. От 26 до 29 септември те ще са предназначени за седмокласници и осмокласници от столични училища, а на 30 септември и 1 октомври – за по-малките момчета и момичета.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: PR Play

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниПсихологияЛайфстайлСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиИсторияРецепти