Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН - изображение

За 23-та поредна година над 190 държави по света ще отбележат Световния ден за борба със СПИН на 1 декември с различни мероприятия и информационни кампании.

От 1988 г. Световната здравна организация се стреми да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН - намаляване на случаите на заболяването, намаляване на смъртността, осигуряване на равен достъп за лечение, образование на хората с ХИВ, подкрепа и разбиране към хората, живеещи с ХИВ.

Тази година се отбелязват и 30 години от обявяването на първия случай на СПИН.

В България кампанията за 2017 г. е под мотото „Моето здраве е мое право“. В различните градове в кабинетите на РЗИ всеки желаещ ще може да се изследва анонимно и безплатно, както и да получи консултация със специалист.

Епидемията на ХИВ/СПИН има глобален и значим характер за цял свят. Проблемите са от здравно, социално и икономичество естество, като една от причините е високата смъртност. В същото време в последния доклад на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН се отбелязва, че достъпът до антиретровирусно лечение и активната превенция могат да преобърнат негативната тенденция. Резултатите сочат, че смъртността от СПИН е намаляла с 21% в глобален мащаб в сравнение с 2005 година.

Според последните данни за 2016 година броят на хората, живеещи с ХИВ са 36,7 милиона, като новоинфектираните случаи са 1,8 милиона души. Починалите от СПИН са 1.0 милион.

В България последите данни сочат над 2 400 регистрирани случаи. Само за 2016 г новооткритите са 193. Възрастовото разпределение сред тях е най-голямо в групите между 20 и 29 г. (35%) и 30 – 39 г. (36%). Най–висок е процентът сред серопозитивните мъже – 84% срещу 16% жени в страната. Според данните заболяването се характеризира предимно в градовете – София – 41% заболели, Пловдив – 13%, Варна – 8%, в останалите градове процентът варира между 0,5% и 4%.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: hivtest.bg
Снимка: news-centre.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортЛайфстайлМикробиологияИсторияИнтервютаВидеоТестовеАлт. медицинаОрганизацииЛеченияНормативни актовеЗдравни проблемиИзследванияСоциални грижиБотаника