Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден за борба с болестта Паркинсон

Отбелязваме Световния ден за борба с болестта Паркинсон

Отбелязваме Световния ден за борба с болестта Паркинсон - изображение

На 11 април се отбелязва Световния ден за борбата с болестта на Паркинсон. Пациенти, пациентски организации, международни и национални неправителствени организации, фармацевтични институции и здравни специалисти се обединяват в идеята за привличане на вниманието на обществото към проблемите на страдащите от болестта на Паркинсон. Те са близо над 6 милиона души по цял свят. Само в България са диагностицирани около 20 000 души с това заболяване, като 10% от тях са в тежка фаза на болестта.

Болестта на Паркинсон е хронично, бавно прогресиращо и невродегенеративно заболяване. Обикновено настъпва при загиването или увреждането на специфични мозъчни клетки, които се свързват с производството на допамин. Неговата липса предизвиква нарушения в двигателната активност и заболяването на Паркинсон. Характерните симптоми са нарушен говор, треперене на краката и ръцете, неравномерна походка, прегърбване, накланяне на тялото напред. Съществува лечение, което обикновено се препоръчва на болни в напреднала фаза. Към момента 15 българи са подложени на токова лечение.

Тази година се отбелязват и кръглите 200 години от публикуването на „Есе за треперещата парализа" на лондонския лекар Джеймс Паркинсон. За първи път в него авторът диагностицира заболяването, описва неговите симптоми и в последствие дава своето име.

Символ на заболяването е лалето. Още през далечната 1980 година в Холандия градинарят Ван дер Верелд, диагностициран със заболяването на Паркинсон, е селектирал специално лале с бяла и червена окраска. Това лале е получило името Паркинсон и от 11 април 2005 година на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург то е обявено официално за световен символ на болестта.

Болестта на Паркинсон-символ лале

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: ScienceNordic, Quick Top Tens5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНаучни публикацииИнтервютаХранене при...ЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиИсторияВидеоАлт. медицинаЛеченияСпортПсихологияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаника