Начало Здравна медиа Здравни новини Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета

Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета

Отбелязваме Световния ден на недоносените бебета - изображение

На 17 ноември се отбелязва Световният ден за недоносените бебета. С различни мероприятия и инициативи над 60 страни в света ще подкрепят преждевременно родените бебета и техните семейства. За  шеста поредна година денят ще бъде отбелязан и в България с безплатни консултации, срещи и различни дейности за повишаване на информираността и привличане на общественото внимание към проблема.

Значимостта на грижите за преждевременно родените деца расте с всяка изминала година поради нарастващата тенденция за недоносени деца на фона на намаляващата раждаемост. Официалната статистика на Националния регистър за ражданията посочва, че за 2016 г. родените деца са 61 014, от които 5777 са били недоносени. 276 от тях са били с екстремно ниско  тегло под 1000 грама. Недоносените бебета представляват най-голямата група малки пациенти, а техният брой продължава да нараства. Причините за преждевременните раждания са комплексни – инфекции, преемклапсия, гестационенен диабет, инвитро процедури и др. Изключително тревожна е и статистиката за смъртността сред тези деца – над 1 милион умират годишно, вследствие на усложнения и различни увреждания.

По повод Световния ден за недоносени деца в София днес официално отвори врати първият семеен център за недоносени бебета „Малки чудеса“, по инициативата на Фондация „Нашите недоносени деца“ чрез дарения и доброволчески труд. Центърът ще предлага дългосрочна и специализирана грижа за недоносени деца до 6-7 годишна възраст. Вниманието ще бъде насочено и към техните семейства – родители и други братчета и сестричета, които получават по-малко родителско внимание. В центърът ще се предлага индивидуална и групова психологична помощ за преодоляване на предизвикателствата на недоносените бебета, раждане и родителство. Фондацията възнамерява да разшири своята дейност в бъдеще чрез включването на медицински услуги и рехабилитация.
В "Малки чудеса" работят психолози, лекари, консултанти по кърмене, логопеди. Всички те се борят за едно - децата и техните семейства да получат необходимата грижа, да се чувстват добре и да бъдат щастливи.

Център „Малки чудеса“

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: btvnovinite.bg
Снимки: Skandal.bg, dnevnik.bg5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноНовиниСпортЛайфстайлСнимки