Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха арсен във водата на три села в Монтанско

Откриха арсен във водата на три села в Монтанско

Откриха арсен във водата на три села в Монтанско - изображение

РЗИ - Монтана е забранила ползването на питейната вода за пиене и готвене в селата Громшин, Кобиляк и Бели брег заради завишени показатели на арсен. Количеството е два пъти над нормата - 22 микрограма на литър при нормални стойности 10 мкг/л. Жителите на населените места са уведомени и сега те ползват водоноските, с които местното ВиК снабдява всеки ден, но до обяд.

Елена Борисова, директор на здравната инспекция в Монтана, заяви, че определено има риск за здравето на хората. Повечето от тях ще използват кладенците в дворовете си. Но възрастните хора се притесняват дали и в тях няма да се открие арсен. Жителите на селата, които наброяват близо 1000 души, не помнят да е имало замърсяване с опасното вещество, предполагат, че то е дошло от близката река Огоста.

До края на юли ВиК - Монтана имат срок да разберат откъде идва замърсяването на водоизточника, който единствен снабдява трите села, информира Нова телевизия.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиЛюбопитноИсторияБотаникаХрани и ястияХранене при...ЛайфстайлВидеоЗдравни съветиНовиниСнимкиФизиологияСпорт и туризъмАлтернативна медицинаСпортНормативни актовеДиетиРецептиПроизводителиОрганизацииЛечения