Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха коли форми в чешми край Сливен

Откриха коли форми в чешми край Сливен

Откриха коли форми в чешми край Сливен - изображение

Откриха биологично замърсяване в чешмите по Беленския път и „Тръбата“ зад Текстилния техникум в Сливен. Проверени са и физикохимичните показатели на планинската вода, която тече от четирите „горски“ водоизточника. Те са без отклонения от нормите.

Проверката е инициирана от Фондация „Старият бряст“ и ВиК – Сливен с цел населението да има информация за годността на водата от обществените чешми, тъй като те се ползват изключително много от хората.

Биологичното замърсяване се изразява в наличието на коли форми, чийто източник са човешки и животински фекалии. Няма голямо завишаване на ешерихия коли и ентерококи, което може да предизвика масово заразяване, но е препоръчително малки деца и хора със стомашни проблеми да не я пият.

В чешмата „Тръбата“ са установени по два броя коли форми и ентерококи и три броя ешерихия коли при норматив от 0 до 100. Във водата на „Трите чучура“ на пътя за Бяла са открити най-много коли – над 100 при същия норматив. От водоизточник „Двата чучура“ коли формите са 89 при норма от 0 до 100. Чешмата „Осман чауш“, която е на върха на пътя, съдържа 18 коли форми и 1 брой ентерококи.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: picdn.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ИсторияЛюбопитноЛайфстайлХрани и ястияВидеоЗдравни съветиСнимкиСпорт и туризъмФизиологияСпортНормативни актовеАлтернативна медицинаРецептиДиетиБотаникаОбразованиеЗаведенияАптекиОрганизацииСпециалистиПроизводителиЛечения