Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха нарушения по случая с починалия мъж след аварията във видинското хемодиализно отделение

Откриха нарушения по случая с починалия мъж след аварията във видинското хемодиализно отделение

Откриха нарушения по случая с починалия мъж след аварията във видинското хемодиализно отделение - изображение

Излезе резултатът от назначената от здравния министър проверка относно смъртта на 50-годишен пациент в МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Изпълнителна агенция "Медицински одит" открила нарушения при оказване на медицинска помощ в спешното отделение.

В Отделението по хемодиализа възникна авария на водоочистващата инсталация и вследствие на това беше прекъснато извършването на процедурите на пациентите. Някои от тях бяха пренасочени към други хемодиализни центрове. Починалият К. М. бил на хемодиализно лечение в периода от 2014 г. до началото на 2017 г. в „Екзарх Антим“ ЕООД във Видин. През февруари същата година преминава на терапия към Отделението по нефрология и диализно лечение на МБАЛ „Св. Петка“. Пациентът имал множество заболявания, като вторична ренална анемия, дисметаболитен синдром, терминална хронична бъбречна недостатъчност, хипертонична нефропатия и др.

На 1 октомври 2018 г. мъжът трябвало да дойде за планова хемодиализна процедура, но той не се появил по информация на медицинския персонал. Съобщил, че ще дойде за третата смяна. След това настъпила аварията и заради нея не се провежда въпросната трета смяна. Пациентът се обадил на 2 октомври и заявил, че на следващия ден ще замине със собствен транспорт за Монтана и там ще направи хемодиализата.

На 3 октомври болният мъж подава сигнал в Центъра за спешна медицинска помощ, че му е прилошало и има задух. Екип пристига на мястото, където живее, за 5 минути и транспортира пациента до Спешното отделение. Рентгенографията показва, че е налице белодробен оток, консултиран е и с кардиолог. Въпреки реанимационните действия на специалистите, пациентът почива в 8,40 ч.

Проверяващите установили, че няма информация за назначени и направени параклинични изследвания в приложената документация. Това е в нарушение на Закона за здравето и на Медицински стандарт „Спешна медицина“. Тъй като дежурният лекар не е назначил и не са проведени клинико-лабораторни изследвания на пациента, срещу него ще бъдат образувани административно-наказателни производства, както и срещу консултиращия кардиолог. Документацията ще бъде предоставена на Районна прокуратура – Видин.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: trud.bg
Снимка: mbal-vidin.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЗаведенияЛеченияСоциални грижиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлФизиологияКлинични пътекиХранене при...ОрганизацииСпециалистиБотаника