Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха птичи грип в четири области от страната

Откриха птичи грип в четири области от страната

Откриха птичи грип в четири области от страната - изображение

Четири огнища на птичи грип са констатирани на територията на страната до момента – област Добрич, област Сливен, област Хасково и област Ямбол. Това заявиха от агенцията по храните.

Предприети са незабавни мерки. Умъртвени са хиляди птици. Част от мерките за предпазване от разпространението на болестта е ликвидиране и на възприемчивите животни в животновъдния обект в непосредствена близост до огнището.

Първото огнище е констатирано през средата на месец октомври в промишлен животновъден обект за отглеждане на патици в село Стефаново, област Добрич.

Инфлуенца по птиците е открита и в село Гулаш, област Сливен, както и в село Узунджово, област Хасково. Огнищата на болестта е сред домашни стопанства.

Птичи грип последно е констатиран в животновъден обект за отглеждане на патици в село Зимница, област Ямбол. Само там са умъртвени около осем хиляди патици.

В три километрова зона около огнищата птиците са умъртвени по хуманен начин. В десет километрова зона около констатираните места се извършват постоянни клинични прегледи.

Всички собственици в засегнатите области са инструктирани да преустановят излизането на птичи извън дворовете и стопанствата, за да се предотврати контактът с домашни птици и дивата природа. Като превантивна мярка фуражът на птиците трябва да бъде съхраняван в закрити помещения, за да се избегне възможно заразяване на храната от външни източници.

На територията на цялата страна е забранено населването на животновъдни обекти с новоизлюпени водоплаващи птици.

Птичият грип е вирулентен грип по птиците, известен като „птича чума“. Разпространява се по въздуха, чрез изпражненията, чрез заразена храна, вода, инвентар, от диви птици или котки като преносител. Обикновено болестта не се предава на хората, но съществуват случаи на заразени с този смъртоносен щам на вируса.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: btvnovinite.bg
Снимка: ekologist.mk

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно