Начало Здравна медиа Здравни новини Повишено ниво на уран откриха в питейната вода в Хасково

Повишено ниво на уран откриха в питейната вода в Хасково

Повишено ниво на уран откриха в питейната вода в Хасково - изображение

Откриха уран и повишено ниво на алфа активност в питейната вода в Хасково. Това е наложило част от водоизточниците да бъдат спрени. Въпреки това от Министерството на здравеопазването поясняват, че повишаването на показателите не е голямо и не оказва заплаха за здравето на човек.

Сигнал за съдържанието на уран във водата подават от Басейнова дирекция още на 4 април. Реагирано е своевременно като са взети проби за анализ. Според резултатите в четири от общо девет тръбни кладенци е открито повишено ниво на уран.

Това са основните водоизточници за снабдяване на вода на града. Водоподаването от притеснителните кладенци е преустановено. Нивата не са големи и риск за здравето на хората няма, уверяват от Здравното министерство.

Към момента не е пусната забрана за използването на питейната вода в града, тя е годна за пиене. Това заяви инженер Тодор Марков, началник на ВИК - Хасково.

Предстои установяване на причината за замърсяване на водоизточниците.

Повече информация по случая ще бъде подадена от Здравното министерство след анализи и направени проверки.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Wechat Articles

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияОрганизацииЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноХрани и ястияВидеоЗдравни съветиСпециалистиСнимкиФизиологияРецептиИсторияАлтернативна медицинаСпортНормативни актовеДиетиБотаникаПроизводителиЛечения