Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха четири огнища на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем

Откриха четири огнища на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем

Откриха четири огнища на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем - изображение

Българската агенция по безопасност на храните констатира четири огнища на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем. Информацията бе официално потвърдена и от кмета на общината Румен Пехливанов.

Според г-н Пехливанов проблемът е сериозен. Ветеринарните власти унищожават заразените и контактни птици от два дни. Започва и процесът на ваксиниране. Към момента опасността е на територията на град Рудозем, но периметърът постепенно нараства. Болестта не е за подценяване, защото може да се предаде и по хората.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта са предприети незабавни мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните.

"Унищожени са 138 птици и всичките яйца. Територията се обеззаразява и към момента не са регистрирани други огнища. Очаква се днес да започне процесът по ваксиниране на птиците и ситуацията да се овладее напълно", коментира д-р Сава Николов Бозуков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян.

За сега не е установен първоизточникът на заразата, но се предполага, че е пренесена от диви птици, понеже в местността е имало много гълъби. От друга страна собствениците на кокошките не са били стриктни със забраната да не допускат пернатите на открито.

Според д-р Бозуков съществува реален проблем за хората, защото при допир със заразена птица се получава възпаление на очите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Playbuzz

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСпециалистиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиСпорт и туризъмОбразованиеИсторияПсихологияОрганизацииНормативни актовеМедицински изследванияТестовеСпортИнтервютаЗаведенияСоциални грижиХранене при...Алтернативна медицинаНаправления в медицинатаЛеченияБотаника