Начало Здравна медиа Здравни новини Откриха чума в няколко ферми в Ямболско

Откриха чума в няколко ферми в Ямболско

Откриха чума в няколко ферми в Ямболско - изображение

Националният диагностичен научноизследователски ветеринаромедицински институт потвърди, че резултатите от няколко обекта в село Воден, община Болярово, са положителни.

Чумата е плъзнала по овце и кози и е констатирана за първи път на територията на страна от евросъюза. Пробите са изпратени за потвърждение и в лабораторията във Франция –CIRAD.

От БАБХ информират, че болестта е разпространена в Турция, но експертите все още нямат отговор на въпроса как е проникнала на наша територия.

Специалистите са категорични, че чумата по дребните преживни животни не е опасна за хората, но е изключително опасна за овцете и козите.

От БАБХ са предприели всички необходими мерки, за да не бъде допуснато разпространението на заразата.

Определени са предпазната зона от три километра в района на Воден и наблюдаваната зона от 10 км., в която влизат 11 населени места в община Болярово. В тези зони се преброяват всички овце и кози и данните се актуализират, вземат се двойни кръвни проби от всеки обект и се изследват за чума.

В граничните общини Царево, Малко Търново, Средец от област Бургас, Болярово и Елхово от област Ямбол и Тополовград и Свиленград от област Хасково се забранява придвижването, транспорта и търговията с дребни преживни животни, но и с едри, които биват отглеждани заедно с дребните. Не се разрешава още организирането на пазари и изложби, а в случаите когато органите са разрешили транспортиране, средствата, с които то се осъществява, задължително се дезинфекцират.

За да не се допусне разпространението на чумата в нови ферми ще бъдат извършвани проверки за нелегална търговия и нерегламентирано придвижване.

От БАБХ съветват фермерите в никакъв случай да не пътуват до Турция или трети страни.

По текста работи: Гергана Караилиева
Източник: .babh.government.bg
Снимка: tenor.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛайфстайлСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияИсторияРецептиЛеченияИзследвания