Начало Здравна медиа Здравни новини Отлагат четири месеца животоспасяваща операция на 8-годишно момиченце

Отлагат четири месеца животоспасяваща операция на 8-годишно момиченце

Отлагат четири месеца животоспасяваща операция на 8-годишно момиченце - изображение

Вече четвърти месец отлагат животоспасяваща операция на гръбнака на 8-годишното момиченце Самуела. В същото време състоянието на детето се влошава.

Държавата е одобрила документите и е отпуснала парите за операцията още през февруари, но операция не се насрочва.

Самуела се ражда с тежки увреждания, сред които и спида бифида – раздвояване на гръбначния стълб. Страда и от сколиоза. От раждането детето се бори за оцеляване, като до сега е претърпяла вече четири операции. Животът и обаче все още е в опасност. На 8-годишното момиченце трябва да се поставят магнитни импланти на гръбнака, които са на стойност 94 000 лева. Операцията е важна за детето, защото изкривяването на гръбнака е доста голямо – около 100 градуса, които може и да са се увеличили, поради забавяне на процедурата.

Парите са одобрени от Фонда за лечение на деца, избран е и екип от болница „Токуда“, който единствен може да извърши операцията. Това обаче се бави вече четири месеца, поради липса на договор за обществена поръчка. Според закона се изисква такава, но отново според наредбите в закона, частните здравни заведения не са длъжни да сключват подобни договори.

От болница коментират, че досега са оперирани вече над 100 деца със сколиоза и се надяват държавата да намери решение по въпроса.

Директорката на Фонда за лечение на деца д-р Троева поясни пред БТВ, че родителите на детето могат да изберат друго здравно заведение, което има проведена обществена поръчка за медицински изделия или да се подадат наново документи за лечение в чужбина. Тази процедура обаче ще отнеме още около месец.

Това е вторият подобен случай. Припомняме, че миналата седмица стана ясно за казус с 3 - годишната Мерал, която също се нуждае от животоспасяваща операция на гръдния кош. Лечението се бави и операцията се отлага в „Пирогов“, защото няма проведена обществена поръчка за импланти.

Лечението на седем деца се отлага по подобен начин поради административни неуредици.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: bTV


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияЛайфстайлПсихологияЛеченияСнимкиЗдравни съветиКлинични пътекиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеАнкетиХранене при...РецептиСпортСоциални грижиАлтернативна медицинаОбразованиеОрганизацииМедицински изследванияБотаника