Начало Здравна медиа Здравни новини Отменят операции на деца в чужбина, заради неплатени хонорари

Отменят операции на деца в чужбина, заради неплатени хонорари

Отменят операции на деца в чужбина, заради неплатени хонорари - изображение

Отменят необходимите операции на деца в чужбина, заради забавени плащания. Налага се и промяна във вече планираните манипулации. Причината е, че дължимата сума на преводачите към Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД). Шестима от тях не са получавали хонорарите си в продължение на половин година. Ето защо те отказват да са посредници в необходимия диалог.

В момента родителите са принудени сами да заплащат нужния хонорар и впоследствие да търсят възстановяването на сумата от фонда. Пенка Георгиева от общественият съвет на ЦФЛД коментира, че в тази изключително трудна за родителите ситуация, в която се борят за живота на децата си, те са подложени на допълнителния стрес от липсата на комуникация с лекарите зад граница. Тя определи случващото се като "нелепо, безумно и безотговорно".

Г-жа Георгиева заяви, че лично е изпратила жалба към директора на ЦФЛД, за да получи яснота по въпроса защо не се плаща нужният хонорар. Посочената причина била, че е необходима проверка на броя изработени часове.

Същевременно, освен четиримата преводачи от Германия и двамата от Австрия, които повече от 6 месеца работят без заплащане, сигнали са получени още от Италия и Швейцария. Част от тях са заявили, че ще прекратят договорните си отношения с ЦФЛД до края на този месец.

Георгиева коментира, че очевидно е практика тези хонорари да не бъдат изплащани. Тя допълни, че категоричната й позиция е, че работата на директора не е да разследва колко часове са изработили тези хора, а да осигури техните заплати, за да продължи Фондът за лечение на деца в чужбина да функционира адекватно.

В публикуваното по-късно становище, ЦФЛД отрече истинността на подобни твърдения. От фонда коментираха, че хонорарите ще бъдат заплатени, а нареждането за това е подписано в края на миналата седмица. Като невярна е определена и информацията, че на родителите се е налагало лично да плащат на преводачите, както и че подобни обстоятелства, са довели до забавяне или отмяна на планирани лечения.

Като причина за просрочените задължения е посочено нужното технологично време за обработка на необходимите отчети. Често лечебните заведения в чужбина също бавят изпращането на справките за допълнително изработените часове. От фонда гарантират, че ще направят всичко по силите си подобни забавяния да бъдат избегнати в бъдеще.

Отчетен е и фактът, че доброто сътрудничество между преводачите и структурата е от изключителна важност, както за ведомството, така и за родителите на децата, които се нуждаят от помощ.

В становището се посочва още, че ЦФЛД стриктно отчита похарчените публични средства и всеки разход е свързан с обстойни проверки. От структурата заявяват и че ако за някоя от страните възникне проблем с подписания граждански договор, то претенции могат да бъдат предявени в съда.

По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: dariknews.bg, cfld-bg.com
Снимка: dariknews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниХранене при...ЛеченияСнимкиПсихологияИсторияКлинични пътекиЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияАнкетиЛайфстайл