Начало Здравна медиа Здравни новини Отново протести на лични лекари след приемането на рамковия договор

Отново протести на лични лекари след приемането на рамковия договор

Отново протести на лични лекари след приемането на рамковия договор - изображение

Общопрактикуващи лекари излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването в столицата. Поводът за тяхното недоволство са увеличаващата се върху тях административна тежест и лошите условия на работа. Много медици от страната ги подкрепиха, изразявайки своето мнение в декларации, а други във Варна, Павликени, Пещера, Перник, Русе, Калояново и Сандански също отказаха да работят за един час.

Лекарите се обявиха против недообмисленото финансиране на първичната извънболнична помощ, все по-голямото им натоварване в бюрократично отношение, както и срещу задължението да извършват социална дейност. Специалистите са на мнение, че от дълги години се ограничава правото им да вършат работата си в съответствие с квалификацията си.

Обвиняват здравното ведомство, че не изпълнява редовно ангажимента си за изплащане на остатъка до 2,90 лв. от потребителската такса за пенсионерите, както и че непрекъснато се вкарват нови задължения в пакета дейности, изпълняван от личните лекари, но без адекватното финансово обезпечение. Също така от министерството не дават никакъв хонорар за правените в полза на пациентите диагностика и лечение на остри заболявания, което се явява 70 на сто от работата на лекарите.

Общопрактикуващите медици подновиха исканията си потребителската такса да се увеличи на 5,10 лв., освободените от нея да я плащат в пълния размер, да отпадне изискването да са на разположение 24 ч. в денонощието и да се премахне задължението им да описват касовите бележки след посещение на пациент пенсионер.

От Министерството на здравеопазването заявиха, че по отношение на повишаването на потребителската такса сега не може да се предприеме нищо, защото за такава промяна трябва да се актуализира бюджета. Това може да се обсъжда евентуално за следващата година. Същото важи и за отчетността чрез касовите бележки.

Въвеждането на електронното здравеопазване ще облекчи в бюрократично отношение личните лекари и се очаква нововъведението да се случи още тази година. Със стартирането на информационната здравна система ще се олекоти работата на медиците в областта на издаване на направления и рецепти, поддържането и отчитането на регистри. Ще се работи и за намиране на възможност да се облекчи отчитането на личните лекари към различни институции като здравни инспекции, към РЗОК и др.

Отговорът на здравното ведомство по отношение на финансовата обезпеченост на общопрактикуващите медици е, че за тази година увеличението на средствата именно за тях е най-голямо и ако имат някакви претенции да се обърнат към Българския лекарски съюз, който е законен представител на лекарското съсловие в страната.

Обмисля се вариант да се организира мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ, която да действа на географски принцип и която да отмени задължението на личните лекари да са на разположение 24 ч. в денонощието.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: debati.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияСпециалистиСтатистически проучванияНормативни актовеЗаведенияОрганизации