Начало Здравна медиа Здравни новини Отчет към НЗОК твърди, че 46% от бебета в страната са родени недоносени

Отчет към НЗОК твърди, че 46% от бебета в страната са родени недоносени

Отчет към НЗОК твърди, че 46% от бебета в страната са родени недоносени - изображение

Доклад към НЗОК показва, че появилите се на бял свят недоносени бебета в България са цели 46%. Невероятното число е станало известно след публикуване на стенограма от заседание на Надзорния съвет на здравната каса.

Данните на неонатолозите сочат, че родените преди 37-та седмица деца у нас са 10-12%. Разминаването между това число и посоченото в отчета до касата намира своето обяснение в практиката, която се е създала при вписването на бебетата. Когато новороденото се роди, то няма ЕГН и затова от отделението, в което се е появило, го записват с техен вътрешен код. При прехвърляне от едно отделение в друго всеки път детето получава такъв номер и накрая може да се съберат 4. Управителят на НЗОК проф. Камен Плочев обяснява, че така излиза все едно има вписани 4 бебета и резултатът е абсурдната статистика, сочеща числото от 46%.

Недоумението, което буди високият процент, е обяснимо, след като световната статистика сочи, че дори в Третия свят броят на родените недоносени бебета е под 20 на сто. Решението, което предлагат от здравната каса, е децата да получават един код в АГ-болницата и той да не се променя. От НЗОК посочват примерен процент от рано появилите се бебета – около 15, които ще могат да минават по клинични пътеки.

Числото е определено след консултация с неонатолози, но не е фиксирано и не означава, че ще бъдат връщани недоносени деца. Това условно наречено ограничение няма да важи в случаите, когато появилото се по-рано на бял свят бебе в една болница се наложи да бъде преместено в друга. Това обикновено се случва, когато от по-малки здравни заведения изпратят тежки случаи в по-големи здравни заведения.

Специалистите са на мнение, че отдавна детското и майчиното здравеопазване са финансирани под необходимия минимум. Причината болниците да отчитат толкова много бебета като недоносени е, че за тях се плаща допълнително. От 1 април влиза в сила договорката между НЗОК и БЛС за повишаване цените на някои клинични пътеки, но неонатологичните не са включени в това число.

Предстои Здравната каса да въведе нова форма на контрол върху изписването на онколекарства. Ще бъдат създадени национална комисия и нейни регионални подразделения, които няма да се намесват в лечението на пациентите. Но те ще проверяват изписаните протоколи и ще осъществяват надзор върху назначеното лечение.

Промяна ще има и при отделенията за интензивни грижи. Те ще подписват договор за конкретен брой легла, когато имат контракт с НЗОК. Обяснението на Жени Начева, председател на Надзорния съвет на касата и зам.-министър на здравеопазването, е, че по този начин ще спре надписването на дейност.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: segabg.com
Снимка: growingyourbaby.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияХранене при...ТестовеАлт. медицинаИсторияСоциални грижиНормативни актовеСпортФизиологияКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиБотаникаЛеченияПроизводители