Начало Здравна медиа Здравни новини От АГ болница Шейново ще правят домашни посещения на недоносените бебета до третата им година

От АГ болница Шейново ще правят домашни посещения на недоносените бебета до третата им година

От АГ болница Шейново ще правят домашни посещения на недоносените бебета до третата им година - изображение

АГ болница “Шейново“ стартира от 25 април проект, който е иновативен за страната ни. Екип от специалисти ще осигуряват безплатна грижа за родените в здравното заведение недоносени деца и такива с увреждания, докато навършат 3 години. Социален работник и медицинско лице ще извършват посещения в домовете на малките пациенти.

Този вид наблюдение ще позволи навременното откриване на всяко отклонение в здравословното им състояние. По този начин намалява рискът от забавяне на развитието и от трайно увреждане, както и своевременното насочване към специалист. Освен медицинско наблюдение услугата ще включва и обучение на родителите за особеностите на грижите, които трябва да полагат за своите деца.

Едно бебе се счита, че е недоносено, ако е родено преди 37-ма гестационна седмица и тежи под 2,5 кг. В света се раждат над 15 милиона такива деца, което е 1 на всеки 10 раждания. Специалистите алармират, че през последните 20 години се е повишила честотата на преждевременните раждания. В България всяко десето бебе е недоносено. С развитието и новите технологии в медицината шансовете на подобни деца са изключително големи да останат живи и здрави.

Проектът се осъществява с помощта на диаконията на град Франкфурт и Българо-немската фондация “Приятели 2006“.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: monitor.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни съветиНормативни актовеСпециалистиЛайфстайлПсихологияХранене при...Алтернативна медицинаСоциални грижиКлинични пътекиФизиологияОрганизацииСпортБотаникаЛеченияПроизводители