Начало Здравна медиа Здравни новини От БАБХ се отчетоха с над 1100 кг конфискувани храни през Великденските празници

От БАБХ се отчетоха с над 1100 кг конфискувани храни през Великденските празници

От БАБХ се отчетоха с над 1100 кг конфискувани храни през Великденските празници - изображение

След извънредните проверки по време на Великденските празници Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) състави 57 акта и направи 161 предписания. Конфискуваните агнешко месо, глави, суб- и млечни продукти без здравна и идентификационна маркировка са били общо 980 кг. Отнети са още 21 кг риба без етикет и около 110 кг сладкарски изделия, подправки и снакс.

Два обекта са били затворени заради лоша хигиена и неспазване изискванията за съхранение на продукти . Единият се намира в област Велико Търново, а другият е предприятие за производство на козунак на територията на област Търговище.

Подразделението на Агенцията в Сливен е конфискувало фрапиращите 35 заклани агнета, около 40 кг агнешки глави и 80 кг субпродукти в с. Чокоба. Местната дирекция е отнела и 100 кг нетрайни и трайни сладкарски изделия. В кланица в Кочериново, Кюстендилска област, са открити по-голямо количество трупно месо от агнета, отколкото е описано по документи, възлизащо на 160 кг.

Извършени са общо 3179 извънредни проверки, като най-честите нарушения са заради неправилно етикетиране, търговия с храни с изтекъл срок на годност и без маркировка, предлагане на плодове и зеленчуци без нужните обозначения. Извънплановият контрол от страна на БАБХ ще продължи до Гергьовден.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: agrotv.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съвети