Начало Здравна медиа Здравни новини От БАПЗГ изпратиха поредното отворено писмо до институциите и медиите

От БАПЗГ изпратиха поредното отворено писмо до институциите и медиите

От БАПЗГ изпратиха поредното отворено писмо до институциите и медиите - изображение

На 16 и 17 март 2019 г. Управителният и Националният съвети на БАПЗГ проведоха редовните си заседания. Първото от общо трите решения на организацията е свързано с нарастващото напрежение заради проблемите в здравната система и протестите. По този повод Асоциацията изпрати отворено писмо до институциите и медиите.

В текста за пореден път се подчертава, че БАПЗГ подкрепя законните протести и справедливи искания на професионалистите от всички райони на страната, където проблемите не са решени. Подчертава се още и това, че тъй като политическата ситуация е усложнена, многобройните членове на Асоциацията са се оказали „привлекателен електорат“, но исканията им не трябва да бъдат използвани от партиите за техните цели.

От съсловието отказват да бъдат "изкупителна жетртва" и върху тях да пада цялата тежест от нерешаваните с години проблеми и затова настояват управляващите да поемат ангажименти и отговорност.

Нито това искане, нито предупреждението, че този вид специалисти не просто се топят, а буквално изчезват, а здравеопазването ни е в системна криза, биват изричани за първи път. Въпросът е колко не просто бързо, а адекватно и ефективно реагират управляващите.

Отново се припомня и какви мерки трябва да се предприемат, сред които са работните заплати, квалификацията, условията за работа, спазване на КТД, визия за здравните грижи и план за действие. Но и това са идеи, които многократно са представяни и аргументирано защитавани от съсловието.

Финалът на отвореното писмо съдържа констатацията, че ако и този път професионалистите по здравни грижи не бъдат чути, то страната ще бъде залята от вълна от организирани протести.

Другото решение е свързано с удължаването до 30 април на срока на подписката, която от БАПЗГ започнаха на 15 февруари в страната и която ще бъде внесена в МС. Подписката е под надслов „Здравните грижи сега са нашето общо утре“.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: nursing-bg.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизации