Начало Здравна медиа Здравни новини От захарен диабет в България страдат половин милион души

От захарен диабет в България страдат половин милион души

От захарен диабет в България страдат половин милион души - изображение

Половин милион души страдат от захарен диабет в България. Тревожно е и покачването на броя на заболелите. Това заяви проф. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология и председател на Българската диабетна асоциация в интервю пред БНТ.

Проф. Даскалова посочи, че през 1992 г. заболеваемостта в страната е била около 3%, което представлява около 250 хиляди души. Днес обаче статистиката показва друго – 8,8% са страдащите от захарен диабет в България, което е половин милион души. Изключително тревожна е тенденцията за повишаване на броя на заболелите, както и преддиабета и затлъстяването. Само за текущата година близо 350 милиона души страдат от тези състояния. Очаква се през 2025 г. техният брой да се покачи до близо 420 милиона души.

Председателят на Българската диабетна асоциация поясни, че за България няма точна статистика на преддиабета, но това е състояние, за което трябва се постоянна борба. Немаловажно е и затлъстяването и наднорментото тегло. В страната ни около 60% от населението е с наднормено тегло, а около 20% със затлъстяване. При голям процент от хората с преддиабет са налице наднормено тегло, голям стрес, застоял начин на живот. Хората се оплакват обикновено от обща отпадналост, съхнене на устата, често уриниране, повишен апетит и други. 

Най-точният метод за откриване на диабет е орален глюкозо-толерансен тест. Според проф. Даскалова основен фактор в развръзката на въпроса е профилактиката, промяната на начина и режима на живот при хора с подобни оплаквания.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Tabeebak Qatar


5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияПатологияТестовеНовиниАнкетиВидеоСнимкиЛеченияЛайфстайлЗдравни проблемиХранене при...ИзследванияСоциални грижиЛюбопитноБотаника