Начало Здравна медиа Здравни новини От здравното министерство поръчват ваксини за 66,4 млн. лв.

От здравното министерство поръчват ваксини за 66,4 млн. лв.

От здравното министерство поръчват ваксини за 66,4 млн. лв. - изображение

От Министерството на здравеопазването пуснаха обществена поръчка за ваксини на обща стойност 66,4 млн. лв. без ДДС. За доставка за заявени до 3,7 млн. дози и биопродукти, като поръчката е с двегодишен срок на изпълнение.

Тя е разделена на 21 обособени позиции и включва 11 вида ваксини за целеви и задължителни имунизации, както и 4 биопродукта за постпозиционна профилактика.

Две от ваксините се отличават с по-висока стойност и това са срещу пневмококи – 28,4 млн. лв., като прогнозните дози за нея са 370 000. Другата е поливалентната срещу тетанус, дифтерия, хепатит Б, коклюш, хемофилус инфлуенце тип Б, полиомиелит. Планираните дози за нея са 410 000, а стойността на поръчката е 29,5 млн. лв.

Най-много дози са поръчани за дифтерия и тетанус - 850 000, и срещу туберкулоза - 600 000. През октомври се очакват първите доставки.

Прогнозата на СЗО е, че през следващите десет години ваксините ще спасят живота на 25 млн. души. В момента ежегодно броят на хората, продължаващи да живеят благодарение на тази практика, е между 1 и 3 млн. души. Целите, които са си поставили от ЕК, са да се преодолеят предразсъдъците и колебанията относно ваксините, да се подобри покритието и да се разработят устойчиви политики за ваксинация в ЕС.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: actualno.com
Снимка: harrisonnewsherald.com

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиЛюбопитноЛеченияАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаТестовеЛайфстайл