Начало Здравна медиа Здравни новини От здравното министерство предлагат здравни каси към партиите и синдикатите

От здравното министерство предлагат здравни каси към партиите и синдикатите

От здравното министерство предлагат здравни каси към партиите и синдикатите - изображение

От Министерството на здравеопазването обявиха, че е обсъждана идеята за създаване на частни здравни каси към политическите партии и синдикатите. Работна група във ведомството е разсъждавала върху това предложение, което е заимствано от белгийската система.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков съобщил идеята на представители на синдикатите на среща, които не са се възпротивили на хрумването. На българските политически партии не е позволено да извършват стопанска дейност засега, докато професионалните организации се занимават с такава.

Здравният министър Кирил Ананаиев преди месеци обяви, че през юни ще представи предложенията си за промяна на здравноосигурителния модел. А в програмите на повечето родни политически партии фигурират идеи през следващите години да се премине към демонополизация на НЗОК. Ако се приеме белгийският модел, компании на партиите и синдикатите ще управляват допълнителните здравни вноски.

Обществените фондове в Белгия, в които гражданите се осигуряват здравно, принадлежат в основата си на политическите партии и синдикати. Независимо от тях работят частни застрахователи, които предлагат различни пакети, чрез които става доплащането за различни здравни услуги.

В България само НЗОК плаща 3,8 млрд. за подобни услуги, като отделно гражданите доплащат същата сума по данни на Световната банка. Така общите финанси за лечение, медикаменти, медицински услуги и др. възлизат на 8-10 млрд. лв. всяка година.

С промяната на здравноосигурителния модел се цели да се намали доплащането за здраве и да бъдат осветлени средствата, които се плащат извън касата.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dnevnik.bg
Снимка: dariknews.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеАнкети