Начало Здравна медиа Здравни новини Зъбните протези за хората над 75 г. от изцяло безплатни станаха с доплащане

Зъбните протези за хората над 75 г. от изцяло безплатни станаха с доплащане

Зъбните протези за хората над 75 г. от изцяло безплатни станаха с доплащане - изображение

От Министерството на здравеопазването предварително обявиха, че НЗОК ще поема разходите за зъбни плакови протези за хората над 75 г. и така те ще бъдат безплатни за тях. Подобно предложение има и за възрастните над 65 г. В крайна сметка се оказва, че пациентите ще се наложи да си доплащат.

По думи на министър д-р Илко Семерджиев Законът за здравното осигуряване в чл. 45 разпорежда да се покрива само денталната услуга, а възрастните ще трябва да си покриват разходите за изработването на протезата.

Министърът прехвърля топката към следващото правителство и екипа на съответното министерство, като уточнява, че те могат да променят ситуацията, ако желаят, и да „помогнат на хората в напреднала възраст при изработването на плакови протези при зъботехническите лаборатории“.

От 1 юли тази година ще е валидна промяната за пациентите над 75 г. Плащането на денталната услуга ще се покрива от бюджета на НЗОК и възлиза общо на 20 милиона лв. От следващата година от 1 януари хората от 65 до 70 г. ще могат да се възползват от нововъведението, а тези от 70- до 75 –годишна възраст - от 1 юли 2018 г. На 3 май тази година ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“ новата наредба.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: novini.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СнимкиНовиниЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСпециалистиСоциални грижиАнкетиЛайфстайлИсторияЗаведенияХранене при...СпортАлтернативна медицинаНаправления в медицинатаМедицински изследванияОрганизацииНормативни актовеБотаникаПроизводители