Начало Здравна медиа Здравни новини От лекарската колегия във Варна протестират срещу намаления бюджет за болнична помощ

От лекарската колегия във Варна протестират срещу намаления бюджет за болнична помощ

От лекарската колегия във Варна протестират срещу намаления бюджет за болнична помощ - изображение

Бюджетът на Районната здравноосигурителна каса – Варна (РЗОК) е намален с близо 10% за следващото тримесечие, алармират от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (РК на БЛС) в морската столица. На своя управленски съвет те са обсъдили заедно с 16 изпълнителни директори на заведения за болнична помощ в областта този административен акт, който според тях е предприет без основателни причини и аргументи.

В своя декларация до управителя на НЗОК от РК на БЛС посочват, че тази мярка не е коментирана и приемана в наскоро гласувания Национален рамков договор и така се нарушава договорното начало между лекарската гилдия и НЗОК.

Намаляването с близо 10% на бюджета спрямо предвидения за тримесечието ще доведе до притеснително ограничаване на достъпа до болничните заведения на немалка част от населението в региона според членовете на РК на БЛС – Варна. Също така по тяхно мнение орязването на бюджета ще предизвика увеличаване на задълженията на болниците и невъзможност да планират своята дейност за неопределен период от време.

От варненската колегия настояват да бъде променена методиката за разпределяне на бюджетите на Регионалните здравноосигурителни каси и ръководството на НЗОК да промени предвижданите финансови рестрикции.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: iran-daily.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиОрганизацииНормативни актовеЛюбопитноЛайфстайлОбразованиеЗаведенияСпорт и туризъмСпециалистиСнимкиАптекиИстория