Начало Здравна медиа Здравни новини От началото на годината в ЕС са регистрирани 8343 случая на морбили

От началото на годината в ЕС са регистрирани 8343 случая на морбили

От началото на годината в ЕС са регистрирани 8343 случая на морбили - изображение

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията в Стокхолм информира, че от началото на годината са регистрирани 8343 случая на морбили в страните от ЕС. Най-много са заболелите във Франция – 2380, следват ги Гърция с 2075, Италия с 1715 и Румъния, където са регистрирани 504.

Установено е, че повечето от заболелите деца и възрастни не са били имунизирани срещу заболяването.
Не са малко случаите и в други от страните от Стария континент, които не са част от ЕС. Най-тревожно е положението в Украйна, където броят на заболелите е 18 188, в Сърбия са регистрирани 4784 случая, а в Русия 1063.

Във френската преса многократно информират за различните случаи и насочват общественото внимание към най-важното, което в случая е свързано с факта, че единственият начин за предпазване от заразяване с морбили, е ваксинацията.

Според здравните специалисти във Франция 95% от децата и младите хора в страната трябва да бъдат ваксинирани. Подобна колективна защита не само ще ограничи до минимум болестта и особено усложненията от нея, но и ще се превърне в истински закрилник за най-уязвимите и крехките, които не могат да бъдат ваксинирани като бебета под една година, бременни жени или хора, които са с нарушен имунитет.

Здравните експерти са категорични, че е задължително всички, родени след 1980 г. да са взели две дози от ваксината. Колкото повече хора се ваксинират, толкова повече намалява опасността от епидемия, категорични са те.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: santepubliquefrance.fr, ecdc.europa.eu
Снимка: sudouest.fr

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияНовиниСоциални грижиЛюбопитноСнимкиИсторияХранене при...Здравни проблемиВидеоМикробиологияИнтервютаНормативни актовеБотаникаЛайфстайлАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиТестове