Начало Здравна медиа Здравни новини От РЗИ – Разград отчитат повече деца с наднормено тегло

От РЗИ – Разград отчитат повече деца с наднормено тегло

От РЗИ – Разград отчитат повече деца с наднормено тегло - изображение

От РЗИ - Разград отчитат повишаване на процента наднормено тегло при децата във всички възрасти в областта. Данните са от оценката на здравословното състояние на организираните детски и ученически контингенти за учебната 2015/2016 г.

При малките до 7-годишна възраст процентът е нараснал от 3,8 на 4,7 на сто. В групата на момчетата и момичетата от 7 до 14 г. той от 7,8 се е повишил на 8,4%. При учениците до 18 г. увеличението е най-драстично – от 5,4% на 8,1%.

Проучването е направено по повод 19 май – Европейският ден за борба със затлъстяването. При проведените профилактични прегледи на подрастващите свръхтеглото е водещо сред другите регистрирани заболявания.

Световната здравна организация сочи, че в почти всички страни процентът на наднормено тегли при европейците над 18 г. се движи между 30 и 80 на сто. Заедно със затлъстяването то причинява смъртта на над 1 милион души. Нашата страна се подрежда на 5-то място в Европа заради броя на децата със затлъстяване. Възрастните, които са с килограми над нормата, са 2 милиона, а със свръхтегло – 1 милион.

Прогнозите са, че до 2025 г. в България учениците с наднормено тегло или с по-тежката форма на заболяването ще са 253 000. Сметките показват, че 2000 от тях ще развият диабет тип 2, 8000 ще са в преддиабетно състояние, 25 000 ще се сдобият с първа степен затлъстял черен дроб, а 18 000 ще имат проблеми с високото кръвно налягане.

Семейството, медиците и учителите трябва да имат по-голяма роля в изграждането на здравословни навици на живот. Това обхваща както храненето, така и физическата активност и избягването на вредни средства.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: foodnavigator.com

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни проблемиСпортЛеченияАлтернативна медицинаЗдравни съветиОбразованиеАнкетиБотаникаСнимкиДиетиТестовеИнтервютаПсихологияВидеоМедицински изследванияЗаболявания (МКБ)ОрганизацииХранене при...ЗаведенияСоциални грижиИсторияНормативни актовеРецептиСпециалистиКлинични пътеки