Начало Здравна медиа Здравни новини От средата на януари започват безплатни онкопрегледи в УСБАЛО - София

От средата на януари започват безплатни онкопрегледи в УСБАЛО - София

От средата на януари започват безплатни онкопрегледи в УСБАЛО - София - изображение

Университетската специализирана болница по онкологични заболявания - София (УСБАЛО) организира безплатни профилактични прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка. Кампанията ще започне от 15 януари и ще продължи до 3 февруари, като поводът за нея е Европейската седмица за борба с този вид рак.

На разположението на дамите ще бъдат лъчетерапевт, гинеколог и при нужда и химиотерапевт. Консултациите ще се осъществяват след предварително записване на тел. 02 80 76 299. Посещенията при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. В Клиниката по лъчелечение ще преглеждат всеки делничен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Ако се налага консултация с химиотерапевт, пациентките ще могат да го посетят всеки вторник от 13 до 14 ч.

На 40% от болните от рак на шийката на матката в България заболяването е открито, докато е в първия стадий. Жените, които са диагностицирани във втори, са 20 на сто, а при 40 на сто болестта е в трети или четвърти стадий, когато лечението е трудно. Благодарение на профилактичните прегледи ракът на маточната шийка може да бъде предотвратен. Развитието на заболяването може да бъде избегнато, ако се установят предраковите състояния в ранен етап и бъде проведено лечение.

Това онкологично заболяване е второто по честота сред жените. Ежегодно от него се разболяват 1100 дами, като от тях умират 400. То се причинява от човешки папиломен вирус.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sbaloncology.bg
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСнимкиИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиНормативни актове