Начало Здравна медиа Здравни новини От юли ще приемат за лечение с кибернож и пациенти с образувания на гръбначния стълб в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

От юли ще приемат за лечение с кибернож и пациенти с образувания на гръбначния стълб в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив

От юли ще приемат за лечение с кибернож и пациенти с образувания на гръбначния стълб в УМБАЛ Св. Георги - Пловдив  - изображение

От юли тази година в Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив ще започне прием на пациенти с доброкачествени и злокачествени образувания на гръбначния стълб, които са подходящи за лъчелечение с единствения в България кибернож – Cyberknife Accuray. При болните с подобни заболявания ще бъде използвана програмата SpineTracking, която дава възможност за непрекъснато проследяване по време на облъчването. Тя е подходяща и за хора с тумори на костите на таза.

Със специфичния кибернож от пловдивската болница започнаха да работят от април месец и вече има първите успешно преминали лъчелечението пациенти. До момента те са били предимно с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Болните са потърсили този вариант на лечение заради случаи като новообразувания на носоглътката, на окото, главния мозък и мозъчните обвивки, както и на хипофизата и епифизата.

От Клиниката по лъчелечение предвиждат до края на годината да започнат да лекуват с киберножа и пациенти с образувания на подвижните органи като такива на черния дроб, простата, белия дроб и надбъбречната жлеза, след поставяне на фидюшъли – импланти, поставяни в и/или около тумор на меките тъкани.

Лечението с киберножа е безплатно за здравноосигурените лица, тъй като за модерния уред има отделна клинична пътека – КП № 252.2. Това е безкръвен, безболезнен и бърз метод, чрез който се щадят здравите органи и тъкани. Препоръчително е пациентите да имат всички образни изследвания, тъй като киберножът се планира с 4D компютър-томограф – симулатор и се извършва fusion със стари образи от СТ или ПЕТ – СТ и ЯМР.

Нуждаещите се от лечение с кибернож трябва да подадат документите си, като записването става на телефони 032 602 330 и 0887 705 636. След разглеждането им, което става за една седмица, на одобрените пациенти се дават дата и час за изследване.

По статията работа: Ирина Тенева
Снимка: УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноБотаникаЗдравни съветиСпортХранене при...СнимкиАлт. медицинаИзследванияИсторияКлинични пътекиИнтервютаЛеченияПатологияЛайфстайлНормативни актовеСпециалистиПсихологияФизиологияОрганизации