Начало Здравна медиа Здравни новини От 28 до 30 март 2019 г. ще има профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян

От 28 до 30 март 2019 г. ще има профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян

От 28 до 30 март 2019 г. ще има профилактични прегледи за рак на гърдата в Смолян - изображение

В Смолян ще има профилактични прегледи за рак на гърдата от 28 до 30 март. Те се организират от Регионалната здравна инспекция и ще са на цена от 10 лв. Записвания ще се приемат на телефоните на местното РЗИ. Д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова ще приемат желаещите да се прегледат.

Инициативата е по повод Световния ден на здравето, който се отбелязва на 7 април. През миналата година РЗИ – Смолян организира пак такива прегледи, на които 198 жени от 18- до 83-годишна възраст провериха своето състояние.

Целта на подобни кампании е жените да бъдат насърчени да си правят редовна профилактика. От голямо значение е ранното откриване на рака на гърдата. Особено предпазливи трябва да са дамите, които вече са боледували от онкологичното заболяване или имат роднини, които са преминали през това изпитание. Голям риск съществува и за жените над 40-годишна възраст, родилите първото си дете след 30 или нераждалите. Приемащите противозачатъчни хапчета повече от 5 години, диагностицираните с киста на гърдата или злоупотребяващите с алкохол също са в рисковата група.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: bnr.bg
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиЛайфстайлЛюбопитноИсторияВидеоЗдравни съветиПатологияИзследванияАлт. медицинаЗдравни проблемиЛеченияБотаника