Начало Здравна медиа Здравни новини Официално Националният рамков договор вече е подписан

Официално Националният рамков договор вече е подписан

Официално Националният рамков договор вече е подписан - изображение

Националният рамков договор беше подписан окончателно между НЗОК, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

За тази година бюджетът на касата наброява 3 млрд. и 900 млн. лв. За медицински дейности са заложени малко повече от 150 млн. лв. в сравнение с 2017-а, а за дентална дейност - над 10 млн. лв.

До последния момент не се знаеше дали рамковият договор ще бъде подписан. Заради скандала с просрочените задължения на НЗОК към чуждестранни здравноосигурителни фондове финансовият министър Владислав Горанов препоръча той да не се подписва. Стигна се до среща между представителите на съсловните организации и на касата и министър-председателя Бойко Борисов. Той ги призова всички да се обединят около действия за осъществяване на по-добър контрол на средствата за здраве. Според него не е нормално да се разполага с 407 млн. лв. за здравеопазване, а в началото на годината вече да са „270 назад“. За първите два месеца от новата година вече има предоговаряне при лекарствата, както и че 30 на сто от разходите на лечебните заведения са за лекарства.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че до 15 май ще бъдат разсрочени задълженията към чуждите здравни каси, а в рамките на 73 млн. лв. ще бъдат погасени част от дълговете.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: btv.bg
Снимка: dnevnik.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеСоциални грижиАнкетиТестове