Начало Здравна медиа Здравни новини Очаква се грипът да отшуми след 3-4 седмици

Очаква се грипът да отшуми след 3-4 седмици

Очаква се грипът да отшуми след 3-4 седмици - изображение

Макар че пикът на грипа отмина, заболеваемостта остава висока, като към момента засегнатите от него са повече от 120 000 души. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Показателно за сериозността на грипа е, че най-малко 100 пациенти са с пневмония и тежка дихателна недостатъчност, а на 10-ма е засегната нервната система.

Специалистите очакват грипът да отшуми до 3-4 седмици. Хората, които боледуват от тип В, не са заплашени от повторно заразяване със същия щам, но при друга вирусна инфекция или тип А повторно разболяване е напълно възможно. Според проф. Кантарджиев това става рядко, но е много неприятно.

Прекаралите грип трябва да бъдат особено внимателни, защото повторната инфекция протича по-тежко. Отличителен признак за наличие на инфекция на мозъка или белите дробове е, ако състоянието се променя за часове.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: irishtimes.com

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниМикробиологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ПрезентацииЗдравни проблемиВидеоЛайфстайлСнимкиАлт. медицинаЛеченияБотаникаИсторияТестовеИзследванияАнкети