Начало Здравна медиа Здравни новини Очаква се до края на годината да заработи ангиографският апарат в МБАЛ - Смолян

Очаква се до края на годината да заработи ангиографският апарат в МБАЛ - Смолян

Очаква се до края на годината да заработи ангиографският апарат в МБАЛ - Смолян - изображение

Многопрофилната болница в Смолян е на път да се сдобие с последно поколение ангиографски апарат след дълги перипетии. С него ще бъде оборудван бъдещият Център за инвазивна кардиология, съобщава 24smolian.com.

За целта още през октомври 2016 г. Министерският съвет отпуска на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ 1 млн. лв. за устройството, а от бюджета на болницата ще бъдат парите за построяването на центъра.

През февруари 2017 г. е обявена обществената поръчка за доставка, монтаж и инсталация на ангиографа. Но след обжалване от единия от кандидатите процедурата се забавя. КЗК и ВАС отхвърлят жалбите, в края на май тази година изпълнителният директор на смолянското лечебно заведение д-р Марин Даракчиев утвърждава кандидатите.

Фирма "S&T България" ЕООД с подизпълнител "Дъчмед Интернешанъл" ЕООД печели търга с оферта за 787 700 лв. без ДДС. На второ място е „Софарма Трейдинг“ АД с предложение 832 125 лв. без ДДС. Отново следва обжалване, но и то е отхвърлено.

Ръководителят на болницата д-р Даракчиев заяви, че до Нова година ангиографският апарат ще бъде разположен, а през май 2018 г. Центърът за инвазивна кардиология ще функционира. Той ще бъде в помощ на хората със сърдечносъдови и мозъчни заболявания и ще спестява животоспасяващи часове, които преди са отивали за превоз на пациент до най-близката област.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: smolyanpress.net

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЗаведенияНовиниИзследванияСнимкиНормативни актовеОбразованиеЛайфстайлСоциални грижиСпорт и туризъмСпециалистиЛюбопитноАптекиОрганизацииСпорт