Начало Здравна медиа Здравни новини Пациенти организират протест срещу мораториума на лекарства в събота

Пациенти организират протест срещу мораториума на лекарства в събота

Пациенти организират протест срещу мораториума на лекарства в събота - изображение

Протест срещу мораториума за лекарства ще се проведе в събота на 9 декември от 11:00 ч. пред Народното събрание. Пациенти, пациентски организации и граждани ще изразят своето недоволство от налагането на мораториум за финансиране на всички нови терапии за минимум една година, за да се спестят 25 милиона лева.

Организацията се провежда в социалната мрежа, а интересът към събитието е огромен. Протестът ще бъде под надслов „НЕ! На Мораториума върху лекарствата и новите терапии!

Минала седмица парламентът прие на второ четене мораториума върху лекарства, които засяга над 15 медикамента срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични медикаменти от ново поколение, предписващи се за втора и трета терапия, когато традиционното лечение не е успешно. Предполага се, че с приемането му в срок от една година ГЕРБ цели да спечели време за прокарването на нови нормативни наредби, който ще променят начина на плащане.

Според пациенти и граждани мораториумът нарушава конституционното право на болни хора за качествена медицинска помощ и всички видове нови терапии. Правителството за пореден път обрича пациентите на умишлен и доста активен геноцид. Организаторите на протеста поясняват, че във всички страни от ЕС, от които България е членка почти 11 години, пациентите се ползват от нови терапии, а единствено в България те ще бъдат ограничени и ще се налага да заплащат.

Нови терапии са всички лечения и процедури, включително и генните терапии, с нови антитела, които се свързват с рецептори по повърхността на различни видове клетки.

Очакваме законово да не е регламентирано зачеркването на общочовешките права  и правото на достъп до човешки грижи. Този Мораториум отказва правото на живот на хиляди!“, отбелязва Д-р Антоанета Тончева , завеждащ лаборатория по генетика и молекулярна биология в гр. Регенсбург – Германия.

Припомняме, че омбудсманът на България Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд за забраната за финансиране на нови лекарства и медицински дейности, ако мораториума бъде приет.

Това не е първият протест на граждани и пациенти, очаква се да се организират редица от протести в страната.

протест срещу мораториума за лекарства

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: clinica.bg
Снимка: open4business.com, facebook.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНормативни актовеАнкетиСпециалистиИсторияПроизводителиАптекиЛеченияОрганизацииРецептиОткритияКлинични пътекиНаправления в медицинатаГеография